De ce ar trebui să scrii de mână

23/09/2021    |   de Iris Hatfield

A-ți dezvolta un scris de mână cursiv, citeț are o anumită atracție estetică, dar vine și cu multe beneficii mentale, fizice, sociale și practice.

1. Îmbunătățește conexiunile neuronale. Scrisul de mână stimulează creierul cum nu o poate face dactilografiatul. Îmbunătățește interacțiunea dinamică dintre emisfera stângă și dreaptă, ajută la construirea de trasee neuronale și stimulează eficiența mentală. Potrivit Virginiei Berninger, cercetătoare și profesoară la Universitatea din Washington, „imaginile activităților cerebrale au ilustrat că mișcările degetelor folosite în scrisul de mână au activat regiuni uriașe din creier implicate în gândire, limbaj și memorie. Scrisul de mână diferă de dactilografiere deoarece necesită executarea unor mișcări secvențiale pentru a forma o literă în timp ce dactilografiatul implică doar atingerea unei taste.”

2. Îmbunătățește capacitatea de a citi cursiv. Când oamenii nu știu să citească cursiv, ei sunt analfabeți ai propriului limbaj. Abilitatea de a citi cursiv este importantă în multe contexte.

3. Îmbunătățește viteza de scris. Un scris simplu, cursiv este, prin conectivitatea lui, mai rapid decât mișcarea început-oprit a dactilografiatului. S-a demonstrat că viteza mărește atenția în timpul scrisului. Aceasta mărește continuitatea și fluiditatea scrisului, care la rândul ei încurajează un volum și mai mare de scris.

4. Îmbunătățește abilitățile motorii. „Scrisul de mână cursiv dezvoltă abilitățile senzoriale. Prin repetiție, copiii încep să înțeleagă cât de multă forță trebuie să aplice stiloului și hârtiei, poziționării stiloului în unghi corect, și planificării motorii pentru a forma fiecare literă într-o mișcare fluidă de la stânga la dreapta. Conștientizarea fizică și spațială le permite să scrie dar, și mai important, clădește bazele neuronale ale abilităților senzoriale necesare pentru o mulțime de sarcini zilnice precum încheiatul nasturilor, legatul șireturilor, ridicatul obiectelor, copiatul cuvintelor și, cel mai important, cititul.” (Cutting Cursive, The Real Cost. Candace Meyer, CEO, Minds-in-Motion, Inc.)

5. Memorie mai bună. Luatul notițelor în loc de a scrie la computer încurajează un elev să proceseze conținutul și să-l recontextualizeze, ceea ce duce la o memorie și la o înțelegere mai bună. Studiile relevă că studenții țin minte mai bine informația la o săptămână distanță dacă au transcris paragrafele cu scris de mână decât dacă le-ar fi dactilografiat.

6. Ușurință la învățare. Dactilografiatul este mai greu decât scrisul cursiv din cauza procesului de început-oprit care se desfășoară când formezi litere. Mai mult, unele litere printate arată similar precum „b” și „d”, ceea ce este derutant pentru copii. Scrisul cursiv are o mare valoare pentru copiii care au probleme de învățare cum ar fi dislexia, disgrafia și deficitul de atenție.

7. Îmbunătățește lizibilitatea și abilitatea de pronunțare. Scrisul cursiv le cere copiilor să scrie de la stânga la dreapta, astfel încât literele se unesc într-o propoziție adecvată cu spații adecvate, ceea ce face scrisul mai ușor de citit. Ajută de asemenea prin exersarea memoriei, deoarece mâna dobândește memoria modelelor de pronunțare prin mișcările fluide care sunt folosite repetate. Acesta este același fenomen care apare când pianiștii învață tiparele mișcărilor mâinii prin repetiție continuă.

8. O autodisciplină sporită. Scrisul cursiv este complex și este inerent asociat cu dezvoltarea abilităților motorii subtile și a coordonării ochi-mână. A învăța să scrie cursiv îi face pe copii să dezvolte o autodisciplină, ceea ce este util în multe domenii în viață.

9. O semnătură de calitate. Scrisul de mână cursiv va îmbunătăți atractivitatea, lizibilitatea și fluiditatea semnăturii personale.

10. Un respect de sine mai mare. Abilitatea scrisului clar și fluid sporește încrederea elevilor de a comunica liber cu cuvântul scris. Scrisul de mână este o abilitate de viață vitală.

Editura Contra Mundum va lansa la începutul lunii octombrie o colecție de manuale clasice pentru copii și părinți, sub titlul „Educația clasică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *