În ultimii 50 de ani, educația acasă a crescut ca fenomen în Statele Unite de la o mișcare timidă, compusă în special din creștini conservatori și „unschoolerii” lui John Holt la o mișcare de masă care cuprinde 1,69 milioane de elevi. În pofida acestor statistici și a faptului că majoritatea americanilor sunt familiarizați cu ideea de educație acasă, o înțelegere greșită a fenomenului se face în continuare simțită.
Să aruncăm o privire la câteva mituri persistente.
Mitul 1: Dacă îți educi copilul acasă, atunci nu va dezvolta anumite abilități sociale. „Cum rămâne cu socializarea?”, m-au întrebat numeroși oameni când îi educam pe copiii noștri acasă la sfârșitul anilor 80, iar întrebarea continuă să fie pusă astăzi homeschoolerilor. Ideea este că noi toți suntem „socializați” pur și simplu prin viață. Atunci se ridică întrebarea: Va dezvolta Ionică abilități sociale mai bine dacă va sta într-o clasă alături de colegii lui sau dacă va sta acasă cu mama, tata, frații săi și alte rude? De-a lungul a 20 de ani, am ținut seminarii pe diverse subiecte în fața a sute de homeschooleri. Am ajuns să-i cunosc pe ei și familiile lor și pot depune mărturie că homeschoolerii absolvenți au intrat în câmpul muncii „bine adaptați”. Studiile demonstrează și ele acest lucru.
Mitul 2: Părinții care își educă acasă copiii sunt excesiv de protectori și nu vor să-i expună la anumite idei promovate în școlile publice. Este adevărat, poate, pentru o minoritate, dar majoritatea părinților își educă acasă copiii pentru o mulțime de motive, care merg de la dorința de a include religia în curriculum lor până la libertatea pe care educația de acasă le-o oferă copiilor în a-și dezvolta talentele. De pildă, un tânăr, Bill, pe care l-am cunoscut la seminariile mele a ales să facă educație acasă pentru a avea mai mult timp pentru înot. Această ocupație l-a ajutat să intre la Academia Navală a Statelor Unite. Bineînțeles că principalul motiv pentru care majoritatea părinților aleg homeschooling este acela că este superior din punct de vedere academic altor tipuri de educație.
Mitul 3: Homeschoolerii sunt tocilari care își petrec ziua sechestrați în cameră cu laptopuri și cărți. Nimic nu este mai departe de adevăr. Majoritatea celor educați acasă sunt implicați în activități sportive și merg la cercetași, sunt voluntari la bibliotecă și la cantina locală și chiar își deschid propriile afaceri, precum un tânăr de 15 ani de la seminariile mele care făcea bijuterii și le vindea online. (O mamă ai cărei patru copii făceau sport, dans și pian, glumea spunând că este „o mamă care își educă în camionetă copiii”). În Asheville, Carolina de Nord, de pildă, veți găsi echipe de sport compuse din homeschooleri, dar și trupe de muzică, club de debate șamd.
Mitul 4: Mulți părinți nu sunt calificați să își educe copiii. Cei care aduc această obiecție vor să spună că majoritatea părinților nu au diplome de profesor. În realitate, orice adult competent cu o educație de liceu își poate învăța acasă copiii. De ce? Deoarece are parte de ajutor din abundență. Mama sau tatăl care își educă acasă copii poate alege dintr-o varietate largă de materiale care conțin planuri de lecții, manuale, teste și altele. Lecțiile în comun cu alți homeschooleri sunt aproape universale în rândul celor care își educă acasă copiii. Dacă doamna Smith se pricepe la matematici superioare iar doamna Jones vorbește franceza ca și cum ar fi limba natală, își aduc împreună copiii și își împart aceste abilități. Nu în cele din urmă, internetul este plin de lecții, tutoriale și seminarii care îi pot ajuta pe homeschooleri.
Mitul 5: Cei educați acasă au probleme în a intra la colegiu. Fals. În fapt, exact opusul este adevărat. Astăzi, colegiile recrutează din plin studenți educați acasă, deoarece în opinia educatorilor sunt mai bine pregătiți academic, mai disciplinați și mai maturi decât mulți dintre colegii lor educați în școli. Datorită libertății oferite de homeschooling, mulți studenți educați acasă sunt capabili să facă rezumate bune ale activităților extracuriculare, ceea ce îi face mai tentanți pentru cei care recrutează pentru colegii.
Mitul 6: Părinții de copii crescuți acasă comit abuzuri asupra copiilor într-o proporție mai mare decât restul populației. Din nou este fals. În fapt, studiile au demonstrat că mai puțini copii educați acasă, la fel ca și cei care merg la școli religioase, au suferit abuzuri sexuale sau au murit, decât elevii din școlile publice. Această opinie nefundamentată apare parțial din cauza incapacității mass media de a distinge între familiile care își educă acasă copiii și familiile care îi țin pe copii departe de școală, după care pretind că sunt homeschooleri.
Mitul 7: Homeschoolingul afectează școlile noastre publice. Din nou, nu este adevărat. Majoritatea părinților plătesc taxe pentru școlile publice pe care nu le utilizează astfel încât își plătesc cheltuielile din propriul buzunar. Unele state permit, totuși, anumite deduceri pentru familiile care își educă acasă copiii.
A sosit timpul să ne debarasăm pentru totdeauna de aceste mituri.
Editura Contra Mundum a lansat o serie de manuale consacrate, adresate în special celor care vor să-și educa acasă copiii și care pot fi comandate de pe siteul editurii.