Știința e călcată în picioare în numele încălzirii globale

27/07/2022    |   de Christ Morrison

Recentul val de căldură din Marea Britanie și din unele părți ale Europei oferă un exemplu de manual despre felul în care este manipulată discuția despre climă pentru a servi interesele agendei Net Zero (emisii de carbon).  Valul de căldură a fost excepționat, dar potrivit profesorului Cliff Mass, „acest eveniment extraordinar de extrem” e o dovadă că „încălzirea globală a jucat doar un mic rol”.

Potrivit lui Mass, regula de aur a extremelor climatice este: „cu cât este mai extremă o temperatură , cu atât mai mare este contribuția variabilității naturale și cu atât mai mică este contribuția umană.”

Mass e profesor de științe atmosferice la Universitatea din Washington. El nu exclude cauza umană, dar ridiculizează panica isterică din media: „Adevărul și dovezile copleșitoare arată o altă poveste: valul de căldură din Europa a fost în principal rezultatul proceselor naturale, încălzirea globală produsă de om jucând un rol modest”.

Bineînțeles că termenul „modest” este aprig dezbătut de mulți oameni de știință. Până acum nu există nicio lucrare științifică credibilă care să lege evenimente climatice singulare de schimbări climatice de lungă durată.

Potrivit profesorului Mass, temperaturile caniculare au fost provocate de un val de presiune înaltă, care a produs încălzirea prăbușind și deplasând aerul din nor spre flancurile vestice. Ironic, observă Mass, un astfel de model a produs o răcire în est și vest. Nu mai e nevoie să spunem că acest lucru nu a fost menționat de media. „Nu există nicio dovadă că valul de căldură a fost provocat de încălzirea globală”.

O agitație similară a avut loc anul trecut în America de Nord care a fost lovită de un val de căldură, care a isterizat media.

Meteorologul american Anthony Watts este o altă persoană care aduce un pic de decență științifică în dezbaterea despre recentul val de căldură. „Fiecare dintre aceste povești care încearcă să lege schimbările climatice de valul de căldură o face fără niciun fel de dovadă. Nu e altceva decât isterie și panică speculativă”, afirmă el. Probabil că printre acești panicarzi de serviciu i-a avut în vedere pe Piers Morgan care afirmat pentru TalkTV că s-ar putea „să ne îndreptăm spre o apocalipsă” sau pe prezentatorul meteo de la BBC Ben Rich  care crede că „ne apropiem de un punct de inflexiune”.

În opinia lui Watts, televiziunile folosesc hărțile colorate „pentru a face să arate ca o criză”. De asemenea, el atrage atenția asupra diferențelor de temperatură dintre Marea Britanie și Europa ca fiind „un semn sigur că e vorba de un model climatic, și nu de o schimbare climatică globală, adică încălzire globală, așa cum încearcă să inducă mass media”. Același lucru s-a întâmplat cu valul de căldură de anul trecut din nord-estul SUA, precizând că în ultimele decenii, valurile de căldură din America au fost mai puțin frecvente și mai puțin severe decât în anii 30 ai secolului trecut.

De mai mult timp, Watts a făcut cercetări și a scris pe larg despre efectul Insulei de Căldură Urbană (ICU). În anul 2017, el a vorbit despre felul în care majoritatea termometrelor prin care se măsura temperatura în SUA erau compuse din ICU. „Consecințe este o temperatură mult mărită care trebuie să fie corectată”, afirmă el. Estimările privind ICU din orașă variază, dar adesea ating câteva grade Celsius.

„Dacă am fi la criminalistică, pur și simplu nu am putea folosi asemenea informații poluate și corupte pentru a lua o decizie legală. Dar cu toate acestea, politici naționale și economii întregi sunt modificate pe baza unor tendințe desprinse din aceste date și pe baza unor proiecții viitoare. Când știința e altoită pe date atât de greșit, nu mai e vorba de știință”, afirmă el.

După cum a notat recent Daily Sceptic, aproape jumătate din măsurările de temperatură la suprafață sunt făcute în apropierea sau în aeroporturi pentru a promova spaima încălzirii globale. Se fac ajustări la datele brute dar – în mod curios, ar spune unii – temperaturile recente sunt toate ajustate continuu în sus, iar cele înregistrate istoric în jos. Pe cale de consecință, cele trei baze de date ale NASA, Met Office și NOAA, arată o incongruență cu datele precise din satelit și cu datele furnizate de baloanele meteorologice.

Profesorii de științe atmosferice William Happer, de la Princeton, și  Richard Lindzen, de la MIT, nu au lăsat niciun fel de echivoc când au afirmat că în ultimele decenii „NASA și NOAA au falsificat informații pentru a arăta că nivelurile crescute de CO2 au fost cauza celui mai cald an înregistrat vreodată”. Aceste ajustări masive „se băteau cap în cap” cu alte informații despre temperaturi. Datele false și manipulate reprezentau o „încălcare flagrantă a metodei științifice”.

Potrivit lui Watts, e un fapt bineștiut că ICU poate duce la temperaturi mai mari. Populația din Marea Britanie a crescut cu 11 milioane de oameni de la vara caldă din 1971 și nu e o surpriză că ICU a crescut pe măsură ce s-a dezvoltat infrastructura. BBC a vorbit despre recordul de temperatură înregistrat la Coningsby în Lincolnshire, dar ceea ce nu a sus este faptul că înregistrarea temperaturii s-a făcut la aeroportul Royal Air Force Coningsby „lângă căldura absorbită de asfalt și macadam.”

După cum nota Daily Sceptic, pe locul doi în clasamentul temperaturilor a fost Heathrow, unul din cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Tot pe locul doi a fost Kew Gardens din Londra, dar acolo nu este nicio autostradă. Cu toate acestea, conform măsurătorilor oficiale, termometrul se află la 150 de m de o seră tropicală cu 16.000 de panouri de sticlă, cu înălțimea totală de 18 m și  lungimea totală de 110 metri. Nu pare tocmai cel mai potrivit loc pentru o măsurătoare corectă a temperaturii.

Editura Contra Mundum a publicat lucrarea „Ghidul Incorect Politic despre Încălzirea Gloablă” de Christopher Horner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *