Una din puținele speranțe pentru viitor: mamele

17/05/2023    |   de Annie Holmquist

De-a lungul anilor când cineva mă întreba de cărțile mele favorite, aminteam de obicei de „Mother”, un roman scris în 1911 de Kathleen Norris.

Deși întrucâtva obscur și datat, îmi place să recomand această carte deoarece mesajul său subtil se potrivește de minune vremurilor noastre și cred că atinge esența problemei din societatea noastră confuză și haotică.

Romanul spune povestea lui Margaret, cea mai mare fată dintr-o familie numeroasă, care se plictisește de familia și de orășelul în care trăiește, pentru a merge într-un oraș mare ca să lucreze pentru o doamnă bogată și de succes. Perseverența și caracterul lui Margaret o ajută să descopere la rândul ei succesul, iar la scurtă vreme face ce-i stă în puteri pentru a-și ascunde identitatea și rădăcinile ei de la țară, în loc de asta prezentându-și imaginea unei fete profesioniste, de carieră.

Perspectiva i se schimbă, totuși, în momentul în care o prietenă de la oraș merge să-i viziteze familia și îi arată că persoana adorabila care a devenit se datorează în întregime mamei sale și sacrificiilor pe care ea le-a făcut pentru copiii ei, în contrast evident cu multe femei din lume:

„În vremurile noastre, când femeile ignoră cu seninătate problema copiilor, sau în cel mai bun caz, ca o concesie, fac unul sau doi copii – doar unul sau doi pe care veniturile să-i susțină confortabil – e ceva magnific să vezi o femeie ca mama ta, care grijește de opt destine, în loc de unul! Nu se strofoacă și se înfierbântă ca să se exprime prin poezie, prin muzică sau prin filosofie, ci își pune în evidență splendida sa filosofie în odaia copiilor. Responsabilite – de asta spun celelalte femei că se tem! Dar mi se pare că nu există o responsabilitate precum aceea de a declara că nu trebuie să existe vieți tinere. La ce bun învățătura, eleganța manierelor sau rafinamentul greu dobândit al discursului, al gustului și al perspectivei, dacă nu le vei disemina în plante care cresc, singura șansă reală pe care o avem în lume!”

Multe femei au astăzi exact aceeași mentalitate.  Cred că pot influența lumea depășind barierele din lumea corporațiilor, așa că au doar unul sau doi copii – minimul care nu interferează cu planurile personale sau de carieră – sau poate niciunul.

Dar după cum explică prietena Margaretei, o astfel de mentalitate nu este serioasă. Mamele care uită de ele pentru a-și crește copiii, îmbrățișându-i, educându-i și crescându-i, sacrificându-se pentru ei, sunt acelea care au cea mai bună și reală influență asupra lumii.

Într-o epocă în care copiii sunt și mai respinși decât în vremurile în care Kathleen Norris a scris aceste mic roman, în 1911, acest mesaj trebuie reînviat. Femeile tinere trebuie încurajate să iubească maternitatea și să o aleagă în detrimentul carierei.  Bărbații tineri trebuie încurajați să le permită soțiilor lor sau viitoarelor soții să facă asta, chiar dacă înseamnă că nu vor mai avea o viață la fel de confortabilă. Mamele cu mulți copii trebuie încurajate și nu dăscălite cu privire la numărul de copii sau întrebate când au de gând să-și ia o slujbă. Deoarece tocmai pe aceste femei stă una din puținele șanse pe care le avem pentru viitor.

 

1 Comment

  1. Lavinia spune:

    Ar fi frumos să găsim romanul și în limba română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *