O comparație între Suedia și Marea Britanie

16/04/2020    |   de Rob Slane

Din câte știu, Suedia rămâne singura țară  occidentală importantă care nu a impus o carantină strictă cetățenilor ei, în contextul epidemiei Covid-19. Cu excepția unei restricții asupra evenimentelor cu 50 sau mai multe persoane și o recomandare adresată celor peste 70 de ani de a sta acasă, școlile, restaurantele, magazinele și puburile din Suedia au rămas toate deschise. Aproape că mi se pare că guvernul de acolo s-a hotărât să-i trateze pe adulți ca și cum ar fi… ei bine… adulți.

Cu toate acestea, în pofida faptului că este un stat suveran, cu dreptul de a-și formula propria politică, se pare că acest lucru nu este acceptabil pentru „comunitatea internațională” și guvernul suedez are de înfruntat o presiune uriașă pentru a-și schimba politica. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de pildă, a cerut recent țării să impună mai multe restricții, spunând că este „imperativ” pentru Suedia să facă acest lucru: „Sporiți restricțiile pentru a controla răspândirea virusului, pregătiți-vă și măriți capacitatea sistemului de sănătate de a rezista, asigurați-vă că se respectă distanța socială și comunicați toate aceste măsuri populației, explicând de ce și cum trebuie puse în aplicare.”

Donald Trump a simțit și el nevoia să-și dea cu părerea: „Suedia a făcut chestia aia cu turma, o numesc turmă. Suedia suferă tare, tare rău.”

Dar suferă Suedia tare, tare rău prin comparație cu alte țări care au impus restricții severe? Este chiar atât de „imperativ” ca ei să își schimbe politicile și să se încadreze pe linia oficială a celorlalte țări? Sau toate aceste ordine vin dintr-un motiv cu totul diferit: teama ca nu cumva măsurile mult mai rezonabile ale Suediei în lupta contra Covid-19, fără introducerea celor mai draconice măsuri civile văzute vreodată și fără să-și nenorocească economia, să arate că tocmai celelalte țări au luat măsuri exagerat de disproporționate în raport cu pericolul?

Aceasta nu trebuie să rămână la nivelul unei opinii, așa că mai bine să ne uităm la ce ne spun datele. Mai jos sunt patru grafice care compară Marea Britanie, care a intrat în carantină la 23 martie, cu Suedia și abordarea sa mult mai relaxată. Toate datele prezentate în grafice provin din surse oficiale și erau valabile până pe 11 aprilie. Sigură că trebuie precizat că aceasta nu este nicidecum situația finală iar lucrurile se pot schimba astfel încât să avem o cu totul altă imagine în săptămânile viitoare. De asemenea, este imposibil de știut dacă felul în care cele două țări raportează morții este identic. Cu toate acestea, din moment ce provine din surse oficiale, acesta este cel mai bun ghid pe care îl avem cu privire la situația din cele două țări.

(Notă: Graficele 1 și 3 compară cazurile și morțile în termeni absoluți. Graficul 2 și 4 iau în calcul dimensiunea relativă a populației – Marea Britanie = 67,9 milioane; Suedia=10,1 milioane – analizând numărul de cazuri la un milion de persoane)

Graficul 1, 2, 3 și 4 pot fi vizualizate aici

(Notă: Din punct de vedere calendaristic, Suedia a raportat primele opt cazuri de Covid cu opt zile înainte de Marea Britanie (15 pe 3 martie, comparativ cu 77 pe 11 martie în Marea Britanie) în timp ce primele morți au fost înregistrate în Marea Britanie înainte de Suedia (10 pe 14 martie, comparativ cu cele 4 morți înregistrate de Suedia pe 16 martie).

Analizând aceste grafice, în special graficul 2 și 4, care permit o comparație fidelă, cred că putem spune următoarele:

Din punctul de vedere al cazurilor raportate, informațiile nu prezintă nicio dovadă că măsurile de carantină au avut mai mult succes decât abordarea suedeză. În fapt, relativ la milionul de locuitori, Suedia a avut mai puține cazuri decât Marea Britanie. În termeni de morți înregistrate, din nou nu există vreo dovadă că Marea Britanie a avut mai mult succes decât Suedia. În fapt, relativ la milionul de locuitori Suedia a avut mai puțin morți decât Marea Britanie.

După cum spuneam, situația se poate foarte bine schimba în zilele și săptămânile următoare, dar până acum, conform datelor oficiale din ambele țări, abordarea Marii Britanii de a ține oamenii închiși în case și de a închide cea mai mare parte din economie nu a avut mai multe efecte benefice decât abordarea suedeză. Dar politicile britanice îi vor lăsa pe milioane de oameni fără loc de muncă, vor distruge mii de afaceri, vor duce la o deteriorare masivă a sănătății psihice, vor conduce la o creștere a sinuciderilor, vor determina moartea bătrânilor fără niciun fel de apropiați alături, și deja a condus la o creștere a puterii statului într-o măsură cum nu s-a mai văzut vreodată. Și cam asta este totul!

Articol publica la http://www.theblogmire.com/a-comparison-of-lockdown-uk-with-non-lockdown-sweden/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *