Asemănările dintre Antifa și naziști

13/08/2020    |   de Annie Holmquist

Când a apărut fenomenul Antifa în urmă cu mai mulți ani, am observat că numele acestei mișcări era mai degrabă oximoronic. Un profesor de facultate pretindea că Antifa este foarte postmodernă în tiparul de gândire, deoarece înlocuiește realitatea obiectivă cu „experiența trăită”.
Această gândire relativistă, observam, era foarte asemănătoare descrierii pe care o făcea fascismului Benito Mussolini:
„Tot ceea ce am făcut și spus în acești ultimi ani este relativism prin intuiție… Dacă relativismul înseamnă disprețul pentru categorii fixe și pentru aceia care pretind că sunt apărătorii adevărului veșnic și obiectiv… atunci nu există nimic mai relativist decât perspectiva și activitatea fascistă … Din faptul că toate ideologiile au aceeași valoare, că toate ideologiile nu sunt decât ficțiuni, relativistul modern trage concluzia că fiecare are dreptul de a construi pentru sine propria ideologie și de a încerca să o impună cu toată forța de care este capabil.”
Suspiciunea că Antifa are multe în comun cu fasciștii cu care pretinde că se luptă o au mai mulți cercetători. Într-un editorial din revista Chronicle apărut în luna august, Paul Gottfried realizează o paralelă între naziștii fasciști din trecut și Antifa de azi.
Gottfried începe prin a atrage atenția asupra unui număr de diferențe între Antifa și naziști. Spre deosebire de ultimii, „adepții americani ai Antifa … își urăsc propria rasă și țară și fac tot ce le stă în putință pentru a le submina.” De asemenea, membrii Antifa se despart de tradiția nazistă prin aceea că nu se închină la eroii trecutului, un fapt evidențiat prin aruncarea de vitriol asupra statuilor lui George Washington și a altora.

Totuși, așa cum remarcă Gottfried, „mișcările politice imită adesea curentele despre care spun că li se opun.” Nazismul lui Hitler a făcut asta cu ideologia comunistă, împrumutând de la sovietici „lagărele de concentrare, o structură de stat totalitară și o poliție secretă omniprezentă.” Antifa pot să susțină mult și bine că se opun fascismului, dar după cum spune Gottfried, istoria și tendințele din natura umană demonstrează altceva.

A doua asemănare între Antifa și naziști este natura lor violentă și destructivă. „Antifa nu are niciun plan rațional sau pseudo-rațional de a reconstrui societatea, ci se concentrează doar pe distrugerea unor ținte cu o energie mânată de ură”, spune Gottfried. Naziștii au făcut același lucru, aruncând ura lor asupra unui cerc din ce în ce mai mare de suspecți „evrei, socialiști, clerici și alți presupuși dușmani ai poporului german.”

Sprijinul de masă de care se bucură este un alt element pe care aceste două curente în aparență opuse îl au în comun. Amândouă „au construit un imens sistem de sprijin care conferă acceptabilitate socială comportamentului lor anarhic”. Deși au fost condamnați de președintele Trump ca organizație teroristă, activiștii Antifa sunt susținuți de alți politicieni. Sunt susținuți de corporații și primesc o acoperire favorabilă din partea presei. Un astfel de tratament „aduce în minte avantajul relațiilor publice pe care îl dețineau naziștii, care se bucurau de simpatia multor germani în timp ce se ridicau ca forță electorală.” Acești simpatizanți naziști „îl vedeau pe Hitler și organizațiile sale paramilitare ca pe niște patrioți prost înțeleși.”

Potrivit lui Gottfried, fie că ne place sau nu, Antifa și metodele sale violente vor continua, iar elogiile din partea politicienilor și frica de metodele lor îi fac o forță redutabilă. Totuși, membrii Antifa au o mare problemă: ca mulți alții ieșiți din sistemul de educație contemporan, ei au dificultăți în a gândi coerent și limpede. „Primii teoreticieni naziști și apologiștii lor aveau mult mai mult sens când vorbeau prin comparație cu apărătorii din universități și din media ai ticăloșilor noștri radicali. Avem în față nu atât niște gânditori malefici, cât niște răsfățați obositori”, spune Gottfried.
Poate că este timpul să ne trezim și să ne dăm seama că Antifa se comportă la fel ca fasciștii pe care pretinde că îi disprețuiește.

Paul Gottfried a semnat prefața volumului de eseuri „Evul Întunecat. Noua Moralitate” de Joseph Sobran care a apărut la Editura Contra Mundum și care poate fi comandat de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *