Simptomele unei boli terminale

05/06/2018    |   de Theodore Dalrymple

Soția mea mi-a trimis recent o fotografie cu un anunț al poliției scris cu roșu strălucitor, pus în interiorul unei băi pentru femei aflate într-un aeroport de provincie. „Nu vrei să zbori? Spune-ne de ce. Anunță poliția sau vorbește cu un membru al echipajului”, scria în anunț.

Pe margini erau date o diversitate de motive pentru care o femeie nu ar vrea să zboare: „căsătorie forțată, mutilare genitală”.

Pentru ca nimeni să nu spună cumva că musulmanii sunt discriminați, deși era evident pe cine țintea afișul, erau alăturate și alte motive: „sclavia modernă, abuzul domestic, traficul de ființe vii, contrabandă, exploatarea sexuală a minorilor”.

Eram bine familiarizat din practica mea medicală cu problemele pe care tinerele femei de origine pakistaneză le întâmpină uneori la aeroport. Se aflau pe drumul spre Pakistan pentru a se mărita (voluntar sau nu) cu logodnicul, care le era și văr primar în satul lor străvechi, cel mai adesea când aveau 15 sau 16 ani.

Părinții le dau pașaportul în mână doar ca să treacă de vamă și pentru a fi identificate în timp ce se urcă în avion. Aceste fete știu că dacă nu sunt de acord să se căsătorească cu cel ales (deși nu ales de ele), vor trebui să facă față unui amețitoare avalanșe de șantaj emoțional, închisoare, violență, tortură și chiar moarte.

Ne îndoim dacă anunțul a avut vreun efect în prevenirea unor astfel de situații.  Aceste tinere domnișoare au fost probabil deposedate de telefoanele mobile și însoțite de cineva în băi.

O altă notiță din aeroport atrage atenția asupra unei altfel de probleme comportamentale. O imitație după tabelul de zboruri din aeroporturi afișează o listă de curse intercalate de benzi roșii:

VACANȚA TOVARĂȘILOR – ANULATĂ – PREA BEȚI CA SĂ POATĂ ZBURA

VACANȚA DE VIS – ANULATĂ – PREA BEȚI CA SĂ POATĂ ZBURA

PETRECEREA BURLĂCIȚELOR – ANULATĂ – PREA BETE CA SĂ POATĂ ZBURA

La finalul afișului scria: CUNOAȘTEȚI LIMITELE

BĂUTURA ÎN EXCES TE POATE OPRI DE LA ZBORUL CU AVIONUL

Nu mai știu vreo țară în lumea asta unde astfel de avertizări în aeroporturi să fie necesare. Cu siguranță nu este ceva neobișnuit în aeroporturile britanice, în special cele din provincie, să vezi zurbagii dând pe gât halbă după halbă la șapte dimineața. Cică există baruri în Europa cu anunțuri pe care scrie „Fără englezi”. Nu-i putem învinui.

Întorși acasă după escapadele alcoolice din străinătate, ei (și străinii) sunt întâmpinați cu avertizări conform cărora abuzul verbal sau fizic asupra vameșilor vor fi tratate corespunzător. Taxiurile care pleacă din aeroporturile provinciale engleze îi informează pe călători că vor fi puși să plătească curățenia, în cazul în care vomită în mașină.

Bine ați venit în Anglia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *