Coperta romanului „Sorocul impus” și mișcarea eugenică

08/05/2024    |   de Contra Mundum

Pe coperta noii noastre cărți, „Sorocul impus” de Anthony Trollope, se află un portret al lui John D. Rockefeller, semnat de John Singer Sargent. Cartea tratează problema eugeniei sau mai precis a eutanasierii forțate a bătrânilor care trec de o anumită vârstă. Drept pentru care alegerea unui figuri precum John D. Rockefeller pentru a ilustra volumul nu e deloc întâmplătoare. Și nu pentru că primul miliardar din istoria omenirii se afla la vârsta senectuții în momentul în care este imortalizat de Sargent, ci pentru că dinastia pe care a întemeiat-o a stat și stă până astăzi în fruntea mișcărilor eugeniste, mai mult sau mai puțin deghizate.

John  D. Rockefeller a dat lovitura în afaceri cu ajutorul petrolului și nu a durat mult până când să-și extindă influența și în alte domenii bănoase. De asemenea, nu a durat mult până când familia sa, și în special fiul său Junior, să devină interesată de probleme sociale, cum ar fi eugenia, adică eliminarea fizică sau sterilizarea celor considerați inferiori.

În 1901, John D.  a înființat Rockefeller Institute for Medical Research, care avea să controleze în bună măsură practica și cercetarea medicală, iar în 1910 a apărut pe lume Rockefeller Foundation, umbrela „filnatropică” prin care familia își putea urmări nestingherită țelurile mai delicate.

De pildă, la începutul secolului trecut, în presa americană puteau fi găsite o mulțime de articole în care familia Rockefeller făcea publicitate investițiilor sale în eugenie. Într-un material apărut în „The Washington Herald” pe 3 septembrie 1915, se vorbește despre fondurile puse la comun de John D. Rockefeller, Andrew Carnegie, Alexander Graham Bell (da, inventatorul telefonului) și mama lui Averell Harriman pentru „un proiect eugenic de proporții care să stabilească ce se întâmplă cu rasa umană”. Articolul se încheia cu anunțul unei campanii pentru „sterilizarea a 15 milioane de americani.”

„După patru ani de muncă în țară și în Europa, organizația a ajuns la concluzia că sterilizarea oamenilor cu probleme reprezintă cea mai măreață operă. Statisticile relevă un fapt uluitor și anume că 10% din populația SUA o reprezintă persoanele cu probleme, iar acestea trebuie sterilizate pentru a nu se reproduce”, se arată în articol.

Inutil de precizat, credem, că termenul „cu probleme” este atât de vag încât poate implicat categorii foarte vaste de populație de la cei handicapați fizic sau bolnavi până la săraci.

Cam în aceeași perioadă, fiul personajului de pe coperta romanului nostru, scria următoarele pe marginea unei piese de teatru „Nenăscutul”, produsă chiar de familie:

„Pentru prima dată în istorie problema spinoasă a limitării copiilor nedoriți, care a atras atenția eugeniștilor și sociologilor înțelepți din lume, apare într-o piesă produsă de noi. Dreptul copilului de a se naște cum trebuie și dreptul femeii de a decide sunt probleme pe care societatea nu le mai poate ignora.”

Așa că nu a trecut mult, mai exact începând cu noiembrie 1922 și continuând în anii 20, până când Fundația Rockefeller să stipendieze oamenii de știință germani preocupați de problema eugeniei. Banii, echivalentul de azi a milioane de dolari, au ajuns și la Kaiser Wilhelm Institutes, paravanul în spatele căreia funcționa și un Institut pentru Psihiatrie și un Institut pentru Antropologie, Ereditatea Umană și Eugenie. Printre beneficiarii acestei filantropii, după cum notează cercetătorul James Corbett, s-a numărat și Ernst Rüdin, unul din principalii arhitecți ai programului eugenic nazist. Prin acest program au fost sterilizați aproape jumătate de milion de oameni, iar în anii 40 sub programul Aktion T4, peste 70.000 de copii, bătrâni și pacienți psihiatrici au fost uciși de regimul nazist.

Familia Rockefeller i-a oferit bani de cercetare chiar și medicului nazist Josef Mengele.

După discreditarea eugeniei din cauza nazismului, familia Rockefeller și-a disimulat activitățile sub altă umbrelă. „Scopurile eugeniste vor fi atinse cel mai probabil sub alt nume decât acela de eugenie”, afirma cofondatorul Societății Eugenice Americane, Frederick Osborne. Ca urmare, această organizație s-a contopit în Consiliul Populației, condus de John D. Rockefeller III, nepotul personajului de pe coperta cărții noastre.

Implicarea familiei Rockefeller în eugenie este atât de vădită și copleșitoare încât în urmă cu trei ani, conducătorii actuali ai fundației au anunțat demararea unei anchete interne. Asta deși legăturile fundației cu mișcarea eugenică sunt publice și fac obiectul unor articole în presa mainstream.

Să mai adăugăm doar că moștenirea ideologică lăsată de John D. Rockefeller s-a păstrat nealterată până în zilele noastre. Eugenia a devenit controlul populației, iar urmașii săi i-au călcat pe urme mai abitir.  În 2009, de exemplu, presa mainstream relata despre o întâlnire pusă la cale de David Rockefeller, nepotul personajului nostru, alături de nume ca Bill Gates, George Soros, Ted Turner, Oprah Winfrey și alții, pentru a discuta problema numărul 1 a omenirii, „controlul (citește reducerea) populației”.

Bineînțeles că orice aluzii la implicarea publică a unora din personajele de mai sus în pandemia nu de mult încheiată, tratamentul bătrânilor în aceeași perioadă, sau colapsul abrupt și recent al populației trebuie privite nu cu scepticism, ci cu și mai mare atenție.

Până atunci, vă recomandăm cu toată căldură să citiți romanul „Sorocul impus” de Anthony Trollope.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *