Codul de la Nuremberg și noul vaccin anti-Covid

14/12/2020    |   de BRITISH MEDICAL JOURNAL

Tribunalul de la Nuremberg care a judecat crimele de război a stabilit 10 standarde de care medicii trebuie să țină seama atunci când fac experimente pe oameni, iar aceste standarde sunt acceptate peste tot în lume.

Acest proces a definit un nou etalon în etica medicală în perioada postbelică. Printre alte cerințe, acest document stabilește cerința consimțământului voluntar informat al subiectului uman. Acest principiu al consimțământului voluntar informat protejează dreptul individului de a-și controla propriul trup.

De asemenea, acest cod recunoaște că riscul trebuie pus în balanță cu beneficiile anticipate, iar suferința inutilă trebuie evitată.

Acest cod susține că doctorii trebuie să evite acțiunile care îi rănesc pe pacienți.

Principiul stabilit de acest cod pentru practica medicală s-a transformat într-un cod general de etică medicală.

Codul de la Nuremberg (1947)

Experimente medicale permisibile

Proporția covârșitoare a dovezilor pe care le avem pentru a efectua anumite tipuri de experimente medicale pe ființe umane presupune ca acestea să se conformeze eticii profesiei medicale în general. Cei care practică experimentele pe om își justifică vederile prin argumentul că aceste experimente au niște rezultate bune pentru societate, care nu ar putea fi obținute prin alte metode sau mijloace de studii. Totuși, toți pică de acord că anumite principii de bază trebuie respectate pentru a satisface standardele morale, etice și legale:

1.     Consimțământul voluntar al persoanei umane este absolut esențial. Asta înseamnă că persoana implicată trebuie să aibă capacitatea legală de a-și da consimțământul. Ar trebui să fie capabilă să-și exerseze libera alegere, fără niciun fel de intervenție a forței, înșelătoriei, minciunii, constrângerii, șireteniei, sau oricărei alte forme ulterioare de constrângere și convingere; de asemenea, trebuie să aibă o cunoaștere și o înțelegere suficientă a subiectului care să-i permită o decizie în deplină cunoștință de cauză. Acest aspect din urmă necesită ca, înainte de acceptarea unei decizii afirmative de către subiectul experimentului, acestuia să i se comunice natura, durata și scopul experimentului; metodele folosite; toate inconvenientele și consecințele care pot apărea în mod rezonabil; consecințele asupra sănătății sale care pot apărea în urma participării sale la experimente.  Datoria și responsabilitatea consimțământului rezidă în fiecare individ care inițiază, conduce sau este implicat în experiment. Este o datorie și o responsabilitate personală care nu poate fi delegată unei alte persoane fără teamă de consecințe.

2.     Experimentul trebuie să aibă drept scop obținerea unor rezultate fructuoase pentru binele societății și care nu pot fi obținute prin alte metode sau mijloace de studiu, și să nu fie ceva întâmplător și inutil.

3.     Experimentul trebuie să fie astfel conceput și bazat pe rezultatele experimentelor pe animale și pe o cunoaștere a istoriei naturale a bolii sau a oricărei alte probleme aflate în studiu, ca rezultatele anticipate să justifice experimentul.

4.     Experimentul trebuie condus astfel încât să fie evitate orice suferință fizică și psihică inutilă.

5. Nu trebuie efectuat niciun experiment unde există un motiv apriori în a crede că moartea sau o leziune care îl face pe om infirm să survină; excepție face poate acel experiment în care doctorul este de asemenea subiect.

6.     Gradul de risc țintit nu trebuie niciodată să-l depășească pe acela determinat de importanța umanitară a problemei pe care experimentul o rezolvă.

7.     Trebuie realizate pregătiri și amenajate facilități adecvate pentru a-l proteja pe subiectul experimentului contra celor mai îndepărtate posibilități de rănire, vătămare sau moarte.

8.     Experimentul trebuie efectuat doar de către persoane calificate științific. Cel mai înalt grad de abilitate și grijă trebuie demonstrat în fiecare stadiu al experimentului de către cei implicați.

9. În timpul experimentului, subiectul trebuie să aibă libertatea de a spune stop experimentului dacă a atins starea fizică și psihică în care continuarea experimentului i se pare imposibilă.

10. În timpul experimentului omul de știință care conduce experimentul trebuie să fie pregătit în orice moment să încheie experimentului, dacă are motive de a crede cu bună credință că o continuare a experimentului poate duce la rănirea, la incapacitarea sau moartea subiectului uman.

Pentru mai multe informații legate de  implicațiile medicale ale Procesului de la Nuremberg vezi British Medical Journal.

9 Comments

 1. Mersoiu Aristita spune:

  Eu sunt constienta ca se fac abuzuri asupra individului si nu li se spun adevarul acestui vaccin, din ce tulpini este facut el , am auzit un doctor ca este facut din fetusi , copii avortati , omul este dator sa stie aceste lucruri , Eu personal refuz sa fac acest vaccin . Fiecare e liber sa faca ce vrea cu , cotpul lui.

 2. Sandu Ungur spune:

  Nu am incredere in acest vaccin anti coviţ..am mai facut vaccinuri la viaţa mea,insąă acesta este al naibii de suspect..din toate declaratiile de la începutul pLandemiei,mai mult de 90% s au modificat pana azi..deci?!,,

 3. Anonim spune:

  Si eu refuz sa fac acest zis ” vaccin ” . Asta nu este vaccin, este un modificator genetic, si pune viata, si sanatatea in pericol. Fiecare e liber sa faca ce vrea cu corpul lui, eu personal nu il fac!

 4. ligia spune:

  am inteles ca in unele spitale au ajuns niste „circulare” prin care cadreleedicale sunt obligate sa se vaccineze

 5. stan spune:

  nu ma vaccinez….este experimental si nu iti garanteaza nimeni viata

  • Ștefan spune:

   Evitați acest experiment genetic cât puteți de mult !!!
   Avem avantajul de a avea acces la informații prin internet, deci căutați și învățațivă drepturile !!!
   Nu vă lăsați șantajați de așa ziși doctori sau experți cărora oricum nu le pasă decât de propriul buzunar !!!

   De exemplu : Un vaccin Pfizer a costat £17, din toamna asta 2021 prețul a urcat la £22 (a spus fabricantul cu gura lui), asta pe lângă că sa aflat de la Colegiul Imperial din Anglia și faptul că producția unui astfel de „vaccin” nu este mai mare de £0.80 !!!
   De aici vă puteți da seama și singuri cât de uriașă este „afacerea” cu vaccinurile anti-covid și de ce se insistă atât de tare pe programul de vaccinare a tuturor !!!
   Întrebați-vă : dacă vaccinurile astea sunt benefice și sigure, de ce nu își asuma NIMENI răspunderea în cazul posibilelor reacții adverse sau deces ???
   Cum de până la aceste vaccinuri anti-covid au fost nevoie de minim zece ani pt dezvoltarea și testarea sigura al unui singur vaccin și acum au dat drumul spre comercializare la 5-6 vaccinuri în decurs de 1 an ???
   De ce să te vaccinezi cu un produs nesigur și netestat împotriva unui virus care are rata de mortalitate de nici măcar 1% ???

   Evitați pe cât posibil a vă vaccina cu mizeriile astea anti-covid pentru că NIMENI nu știe ce conțin cu adevărat iar prospectul lor atestă niște compuși care dacă le căutați separat pe fiecare cu google, veți găsi că NU AU CE CĂUTA ÎN ORGANISMUL UMAN !!!

 6. Cosmin grecu spune:

  Prin acest vaccin nu se respectă tratatul de la Nurnberg.

 7. Aurelian Roșu spune:

  In Austria proiectul de evaluare a cerinței statutare de vaccinare a fost prezentat joi, majoritatea punctelor cheie au fost deja acoperite în prealabil. Vaccinarea obligatorie urmează să intre în vigoare la 1 februarie 2022 și se aplică de la vârsta de 14 ani, astfel că obligația include trei „intepaturi” , adică vaccinarea de rapel , de asemenea, persoanele infectate între vaccinări trebuie doar să reîmprospăteze o așa-numită procedură scurtată după 180 de zile, penalitatea este inițial 3600€ maxima dar prima avertizare estede 600 € daca prezinta remuscari,fără dovada vaccinării, această reducere crește până la pedeapsa mare deoarece nu va exista pedepsele cu închisoarea. Am tradus exact ce scrie in stirile de astazi… deci ca pe timpul inchizitiei ,te omorau fara chinuri daca prezentai remuscare

 8. Cosara Petru spune:

  Cred ca parerea cea mai concludenta despre acest vaccin ar fi urmatoarea:Daca firmele producatoare nu-si asuma sub nici o forma raspunderea penala si financiar-materiala pentru efectele secundare{care s-au dovedit a fi,unele chiar mortale}atunci ce garantie poti avea ca aceste vaccinuri sant utile???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *