De ce nu scad ratele de infectare în țările campioane la vaccinarea populației?

19/02/2021    |   de Swiss Policy Research

Un autor britanic a remarcat că deși infecțiile cu Covid-19 și decesele au scăzut foarte tare de la începutul anului în majoritatea țărilor, în țările cu cele mai mari rate de vaccinare a populației ratele de scădere au fost mult mai încete sau, în unele cazuri, a apărut chiar o majorare a numărului de infectări și decese. Exemplele includ Israel, Gibraltar, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Bahrein, Serbia, Chile, Malta și Monaco (vezi graficul de aici; curbele ar fi trebuit să se suprapună)

În cel mai bun caz, această corelație este pur și simplu o coincidență. În cel mai rău caz, teoretic, s-ar putea ca vaccinarea să fie implicată. Dar există și o a treia explicație: procedura de vaccinare în masă – în care milioane de oameni cu risc mare merg la centrele de vaccinare sau sunt vizitați de echipe mobile de vaccinare, e.g. în azilurile de bătrâni – poate să accelereze infecțiile și în cele din urmă chiar decesele, în grupele de risc mare, înainte ca protecția oferită de vaccin să devină eficientă.

Într-adevăr, mai multe țări au raportat o creștere neașteptată a focarelor de infecții în azilurile de bătrâni la puțină vreme după ce bătrânii au primit prima sau chiar a doua doză de vaccin.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *